Rubriky
Aktuality

Prahou plnou strašidel 2011

praha plná strašidel

V temných zákotích Prahy byl Ohnivý muž plivající oheň i Žebrající kostlivec.

Mladí, staří, s dětmi i bez dětí, všichni chtěli vyluštit co nejvíce šifer a najít strašidla.

Letošní rok se tohoto šifrovacího závodu zúčastnily desítky skautských týmů od nejmenších světlušek a vlčat po starší skautky a skauty, soutěžili také dospělí-neskauti, ale také veřejnost. Na trase nebo u strašidla mohl člověk potkat tatínka s kočárkem, trojici světlušek nebo partu kamarádů, kteří si přišli zkusit zašifrovat.

 

Zmínky v tisku a médiích o Praze plné strašidel:

pro rok 2010: čt24,

pro rok 2011: Junák,Pražský deník,  zpravodajský a informační servis sdružení dětí a mládeže ,

Výsledky soutěže hlídek:

Oficiální web závodu i s výsledky a umístěním jednotlivých hlidek.

Fotogalerie

Naše fotogalerie, která je unikátní zejména fotogalerií strašidel jdoucích Nerudovou ulicí přes Karlův most, než byla dovedena na svoje stanoviště.

 

Historie závodu:

 

Závod Prahou plnou strašidel má za sebou již více jak čtvrt století. Historie závodu se začala psát v listopadu roku 1983 na Betlémském náměstí v Praze. Nápad uspořádat tento závod vznikl v kruhu vedoucích turistických oddílů při ZŠ na Havlíčkově náměstí v Praze 3. Duchovním otcem, dlouholetým hlavním organizátorem a velitelem závodu byl Jarda Jarušek – Vlk. Po něm úlohu převzal Jan Petera – Slimák.

 

Prvního ročníku se zúčastnilo jen 17 dětí rozdělených do 7 hlídek, hledajících 9 strašidel.Druhý ročník se konal hned v únoru 1984 na Malé Straně. Děti neběhaly ještě podle map a neluštily šifry. Putovali podle značek na chodnících.

 

Od roku 1988 se ustálil lednový termín a závod se přesunul na Staré Město. Rok od roku přibývalo závodníků a tak se od roku 1992 přesunul závod z ulic města na hřiště se zázemím. Našim útočištěm se na dlouhá léta stalo hřiště v ulici Na Františku a v Masné ulici.

Od roku 2005 se z důvodů rekonstrukce těchto hřišť a výrazného zvýšení počtu účastníků závod přesunul pod Petřín na hřiště Sokola u Tyršova domu. Organizační štáb závodu složený hlavně z vedení 166. skautského oddílu (Vlčata) se postupně rozrůstal.

 

Řadu let organizovalo Prahu plnou strašidel naše středisko ARCUS z Prahy 2. Dnes už se na přípravě závodu pro tisíc účastníků podílí organizační tým pod záštitou 4. přístavu Jana Nerudy.